Pierwsze zapiski na temat źródła "Grunwald" przypadają na rok 1878 kiedy to profesor chemii Uniwersytetu Jagiellońskiego badał skład chemiczny wody mineralnej ze źródła "Grunwald" w Muszynie. Potocznie nazywa się to też "woda spod krzyża".
Obecnie znajduje się Pijalnia Grunwald w Muszynie , niedaleko kościoła parafialnego pw. św. Józefa, w kierunku Powroźnika.
Zawartość wody ze źródła to w 0,31% szczawa wodoro-węglanowo-wapniowo-magnezowa (HCO3-Ca-Mg). Pozyskiwana z głębokości około dwóch metrów poniżej powierzchni terenu.
Woda Grunwald dzięki posiadanej w sobie dużej ilości rozpuszczonego dwutlenku węgla korzystnie wpływa na drogi moczowe , przewód pokarmowy. Posiada właściwości antyalergiczne,przeciwzapalne.
Suma jej stałych składników wynosi 3300 mg/l
Skład mineralny : kation magnezowy (Mg2+) - 444.7 mg/l, kation wapniowy (Ca2+) - 536.0 mg/l , kation sodowy (Na+) - 411.3 mg/l , kation potasowy (K+) - 26.3 mg/l, kation żelazawy (Fe2+) - 14.4 mg/l, anion wodorowęglanowy (HCO-3) - 4953.0 mg/l, anion siarczanowy (SO-4) - 5.55 mg/l, anion chlorkowy (Cl-) - 32.6 mg/l, anion fluorowy (F-) - 1.07 mg/l, anion bromowy (Br-) - 0.10 mg/l
Proszę czekać